Skip to main content

Učinkovit marketing na društvenim mrežama je više od običnog objavljivanja sjajnog sadržaja. Zahtijeva pažljivo praćenje vaših poruka i pružanje pravovremenih odgovora. Ovaj aspekt upravljanja društvenim medijima može biti naporan i dugotrajan. Tu dolaze alati za automatizaciju društvenih medija.

Ovi alati vam omogućavaju da automatizirate zadatke društvenih medija za koje bi vam trebali sati da ih obavite. Dakle, možete se usredotočiti na druge zadatke poput analize podataka ili smišljanja boljih strategija za povećanje prisutnosti na društvenim mrežama.

U ovom članku ćemo vas provesti kroz najbolje alate za automatizaciju društvenih medija – besplatne i vrhunske. Naučit ćete funkcije, slučajeve korištenja i tko bi imao najviše koristi od njihovog korištenja.

Šta je automatizacija društvenih medija?

Najbolji alati za automatizaciju društvenih medija

Automatizirajte svoj uspjeh na društvenim mrežama

Šta je automatizacija društvenih medija?

Jednostavno rečeno, automatizacija društvenih medija koristi alate i softver za planiranje, upravljanje, a ponekad čak i interakciju s ljudima na društvenim mrežama bez potrebe da sve to radite ručno.

Pomaže da vaše prisustvo na mreži bude aktivno i privlačno, čak i kada ne nadgledate direktno ove automatizovane radnje.

Automatizacija društvenih medija automatizira zadatke društvenih medija koji se ponavljaju i inteligentno optimizira isporuku sadržaja, strategije angažmana i ciljanje publike.

Da ne spominjemo, slučajevi upotrebe automatizacije društvenih medija se sve više šire.

U ovom trenutku automatizacija društvenih medija uglavnom uključuje zakazivanje postova na društvenim mrežama unaprijed ili ponovno objavljivanje popularnih članaka.

Kao takva, automatizacija vam pomaže da ostanete na vrhu kalendara društvenih medija i rasporeda objavljivanja.

Mnogi alati za automatizaciju društvenih medija imaju čak i analitičke funkcije koje predlažu najbolje vrijeme za objavljivanje na društvenim mrežama . Ovo vam štedi dodatni korak strateškog odlučivanja o najboljem vremenu za zakazivanje i automatski objavljuje vaše objave kada je najveća vjerovatnoća da će vaša publika biti angažirana.

Osim automatiziranog objavljivanja na društvenim mrežama, možete koristiti automatizaciju za učinkovit chatbot marketing . Ovisno o tome koji alat koristite, automatizacija društvenih medija može lako odabrati odgovore kupaca kako bi osigurala pravovremene interakcije.

Uđimo u neke od najboljih alata za automatizaciju društvenih medija 2024. da vidimo koji od njih mogu najbolje zadovoljiti vaše potrebe!

Najbolji alati za automatizaciju društvenih medija

  1. Sprout Social

Nije iznenađenje da je Sprout Social naše omiljeno rješenje za automatizaciju zadataka društvenih medija. Razvili smo ga imajući na umu vaše najbolje interese kako bismo otključali potencijal vaših strategija društvenih medija.

Evo tri područja našeg alata koji će vam pomoći da automatizirate svoje napore na društvenim mrežama:

Društveni menadžment

Sprout-ove  funkcije upravljanja društvenim mrežama fokusiraju se na objavljivanje, zakazivanje i izvještavanje kako bi pomogli vašim svakodnevnim aktivnostima na društvenim medijima.

Ključne karakteristike:

Kreiranje i upravljanje sadržajem: Zakažite do 350 postova i kampanja pomoću kalendara sadržaja koji pokriva sve vaše mreže društvenih medija. Ova funkcija također preporučuje dokazana vremena za objavljivanje i stvaranje angažmana.

Upravljanje razgovorom: Primajte poruke sa svih svojih društvenih mreža u Smart Inbox i odgovarajte s jedne platforme. Ove poruke možete delegirati određenim članovima tima i automatizirati pripremljene odgovore.

Izvještavanje o podacima: analizirajte svoj učinak na svim vašim društvenim mrežama. Kreirajte prilagođene izvještaje i pogledajte grafiku svog rasta.

Briga o kupcima

Funkcije brige o korisnicima Sprout Sociala  pomažu vam da poboljšate iskustvo vaših kupaca ili publike na društvenim medijima s vašim brendom. Sa nama možete izgraditi jače odnose i pružiti odgovornu uslugu.

Ključne karakteristike:

Bot Builder: Kreirajte chat botove za automatizaciju korisničke podrške. Ova funkcija vam pomaže da pružite informacije 24/7 za Twitter i Facebook.

Social CRM: Generirajte korisničke profile i dodajte relevantne informacije kako biste pomogli svom timu za korisničku podršku. Provjerite historiju razgovora iz korisničkih profila da pružite prilagođeno iskustvo. Sprout  se integrira sa Salesforceom , Zendeskom i Hubspotom tako da možete raditi na različitim platformama kako biste pratili korisničko iskustvo od kraja do kraja.

Upravljanje recenzijama: primajte obavještenja od Google My Business, Yelp, TripAdvisor, Facebook i Glassdoor. Ovo vam pomaže  da upravljate svojom reputacijom  na društvenim mrežama i drugim online platformama s jedne kontrolne ploče.

Sprout društveno slušanje i analitika

Alati za slušanje i analitiku kompanije Sprout Social  daju vam uvide kritične za poslovanje koji će vam pomoći da donesete strateške odluke. Steknite duboke uvide i podatke o općem raspoloženju oko vašeg brenda, temama za koje vaša publika zanima i specifičnim ključnim riječima koje želite pratiti.

Mjerenje podataka o performansama na vašim društvenim mrežama i integracija podataka o slušanju omogućava vam da brzo dobijete širu sliku zdravlja vašeg brenda. Osim toga, možete automatizirati izvještaje koristeći grafikone i grafikone koje Sprout kreira za vas. Uz to, možete vidjeti što ljudi govore bez potrebe da ručno pretražujete svaku društvenu platformu.

7 efikasnih alata za automatizaciju društvenih medija koji će se koristiti u 2024

Ključne karakteristike:

Izvještaji konkurenata: Uporedite svoje metrike sa svojim konkurentima da biste razumjeli razvijanje vašeg brenda. Ova funkcija vam omogućava da filtrirate teme prema konkurenciji, vrsti sadržaja i raspoloženju, pomažući vam da identifikujete trendove za usporedbu performansi vaših društvenih medija. Sprout radi posao umjesto vas, prikupljajući uvide koji su vam važni i uklanjajući potrebu za ručnom revizijom društvenog učinka svakog konkurenta.

Izvještaj o plaćenom učinku: analizirajte svoje oglašavanje na društvenim mrežama širom mreža. Umjesto praćenja performansi unutar nadzornih ploča za oglase svake platforme, Sprout povlači vaše podatke na jedno mjesto tako da možete lako vidjeti kakav je učinak vaših plaćenih napora. Možete odabrati račune i kampanje koje želite uključiti tokom određenog perioda. Izvještaji vam daju metriku i grafiku za plaćene video preglede, plaćene web konverzije, plaćeni angažman i plaćene impresije. Sve ovo se lako može prenamijeniti u izvještaj za zainteresirane strane, što vam omogućava da se fokusirate na strateške i pravovremene optimizacije.

Slušanje na društvenim mrežama: Umjesto da ručno kopate po milionima online razgovora, brzo steknite poslovne kritične uvide iz hiljada nefiltriranih misli, mišljenja i povratnih informacija kako biste utjecali na vašu trenutnu strategiju i usmjeravali buduće akcije.

Za koga je ovo?  Preduzeća, brendovi srednje veličine, mala preduzeća i agencije koje žele pun paket  alata  za donošenje strateških odluka zasnovanih na podacima, izgradnju trajnih odnosa s kupcima i povećanje prisutnosti na društvenim mrežama.

Besplatno ili premium?  Sprout Social nudi besplatnu 30-dnevnu probnu verziju ili demo verziju. Tada postaje vrhunski alat.

Sendible  je jedan od alata za automatizaciju društvenih medija koji ima sve funkcije koje su vam potrebne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti na društvenim mrežama.

Ključne karakteristike:

Objavljivanje: Zakažite mjesečne postove pojedinačno ili u grupi. Pomoću ovog alata možete kreirati redove sadržaja kako biste održali dosljedan raspored objavljivanja.

Saradnja: Dodajte klijente i članove tima za kreiranje radnih tokova sa odobrenjem i prilagođenim dozvolama.

Analitika: Steknite uvid u društvene mreže koje dovode najviše prometa na vašu web stranicu. Pronađite optimalno vrijeme objavljivanja i objave s najboljim učinkom. Generirajte i automatski šaljite izvještaje svojim klijentima.

Za koga je ovo?  Agencije, brend menadžeri ili trgovci na društvenim mrežama koji upravljaju prisustvom na društvenim mrežama za klijente ili svoje klijente.

Besplatno ili premium?  Sendible nudi besplatnu 14-dnevnu probnu verziju ili demo verziju. Nakon toga postaje vrhunski alat.

Agorapulse  je sve-u-jednom alat za automatizaciju društvenih medija za one koji tek počinju povećavati svoje prisustvo na društvenim mrežama. Dolazi sa svim osnovnim funkcijama za upravljanje i automatizaciju aktivnosti društvenih medija.

Ključne karakteristike:

Social Inbox: Upravljajte svojim porukama pomoću Inbox Assistant-a, koji organizira ili označava vaše stavke. Pomoću ove funkcije možete kreirati pripremljene odgovore da biste više puta odgovorili na ista pitanja.

Objavljivanje na društvenim mrežama: možete koristiti AI Writing Assistant da poboljšate svoju kopiju na društvenim mrežama. Zatim zakažite i odobrite sadržaj sa svojim timom i klijentima. Agorapulse također nudi mobilnu aplikaciju za objavljivanje u pokretu.

Društveno slušanje i izvještavanje: Koristite parametre da biste se fokusirali na razgovore o vašem brendu i konkurentima. Dobijte prilagođene izvještaje o stečenim ili izgubljenim pratiocima i interakcijama na društvenim mrežama.

Za koga je ovo?  Slobodnjaci, agencije, mala preduzeća i poslovne organizacije koje žele da upravljaju svojim prisustvom na društvenim mrežama sa jedne platforme.

Besplatno ili premium? Agorapulse nudi 30-dnevnu besplatnu probnu verziju ili demo verziju. Osim toga, nudi besplatni individualni plan s ograničenim funkcionalnostima.

ContentStudio  pojednostavljuje objavljivanje na društvenim mrežama s natpisima i slikama koje je generirala umjetna inteligencija. Osim toga, ovaj alat pokriva osnove zakazivanja i analize postova na društvenim mrežama.

Ključne karakteristike:

Objavljivanje i zakazivanje: Zakažite i odobrite sadržaj sa svojim timom ili klijentima. Također možete koristiti Chrome ekstenziju za jednostavno dijeljenje sadržaja sa svojom publikom.

Analitika: Dobijte demografske informacije od svojih pratilaca i podatke o ponašanju u objavljivanju od konkurenata. Možete zakazati nedjeljne ili mjesečne izvještaje da se automatski isporučuju u vašu pristiglu poštu.

Social Inbox: kategorizirajte svoje razgovore i dodijelite ih pravom članu tima. Na poruke možete odgovarati pripremljenim odgovorima i vidjeti da li saigrač već odgovara u realnom vremenu.

Otkrijte: pretražujte sadržaj visokih performansi i analizirajte ga kako biste znali koje su teme u trendu. Zatim automatski dijelite svoj omiljeni odabrani sadržaj na različitim kanalima. Zatim automatski dijelite svoj omiljeni odabrani sadržaj na različitim kanalima.

Za koga je ovo?  Agencije, brendovi ili trgovci koji žele povećati svoju prisutnost na društvenim mrežama uz povećanje produktivnosti.

Besplatno ili premium?  ContentStudio nudi 14-dnevnu probnu verziju ili demo verziju. Nakon toga postaje vrhunski alat.

Brand24  je alat za automatizaciju društvenih medija koji se fokusira na provjeru općeg raspoloženja oko vašeg brenda. Na taj način možete upravljati razgovorima sa svojim klijentima i poboljšati njihovo iskustvo s vašim brendom.

Ključne karakteristike:

Diskusija Volume Chart: Provjerite grafikone vašeg brenda koji se spominje na mreži. Kada uočite vrhunac, možete analizirati da li je to rezultat vaših napora na društvenim mrežama ili znak problema koji treba istražiti.

Analiza osjećaja: Brand24 koristi umjetnu inteligenciju kako bi utvrdio je li spominjanje brenda na mreži pozitivno, negativno ili neutralno. Postavite upozorenja tako da možete djelovati ako dobijete negativno spominjanje.

Izvoz podataka: Automatizirajte generiranje izvještaja u PDF-u, Excel-u, pa čak i infografikama.

Za koga je ovo?  Samostalni preduzetnici, agencije i poslovne kompanije koje žele pratiti svoju online reputaciju.

Besplatno ili premium?  Brand24 nudi besplatnu probnu verziju od 14 dana. Tada postaje vrhunski alat.

Oktopost je alat za automatizaciju društvenih medija koji dolazi s integriranom umjetnom inteligencijom radi uštede vremena i pojednostavljivanja upravljanja društvenim medijima. Platforma vam omogućava da proširite B2B društvene medije pomoću baze podataka ljudi kako biste dobili više potencijalnih klijenata.

Ključne karakteristike:

Objavljivanje na društvenim mrežama: Kreirajte više postova na društvenim mrežama za nekoliko sekundi uz AI. Zatim odobrite ili odbijte ove objave koristeći tokove rada sa nivoskim dozvolama.

Zagovaranje zaposlenika: Oktopost vam omogućava da filtrirate svoje objave po temama kako bi vaš tim mogao dijeliti sadržaje do kojih im je stalo na svojim društvenim mrežama.

Društveno slušanje zasnovano na umjetnoj inteligenciji: Pratite spominjanje vašeg brenda na glavnim društvenim mrežama i web stranicama. Također možete dobiti informacije o utjecajnim profilima koji se bave relevantnim temama.

Društvena analitika: Oktopost dodaje UTM parametre svakom linku koji dijelite. Ovo vam pomaže u vašoj analitici tako što vam omogućava da uspjeh pripišete određenim aktivnostima.

Za koga je ovo?  B2B kompanije koje žele povećati svoje prisustvo na društvenim mrežama i pokazati njihov utjecaj na poslovne ciljeve.

Besplatno ili premium?  Oktopost nudi demo, nakon čega postaje premium alat.

Loomly je alat za automatizaciju društvenih medija koji nudi funkcije upravljanja sadržajem i za organske i za promovirane objave. I pruža savjete za optimizaciju uživo za vaš sadržaj.

Ključne karakteristike:

Objavljivanje na društvenim mrežama: Zakažite automatski generisane objave iz vaših RSS feedova kako bi vaš kalendar bio popunjen. Dobijte upute korak po korak za stvaranje organskog i promoviranog sadržaja na Loomlyju. Zatim primajte obavještenja (e-mail, Slack, push ili Microsoft Teams) svaki put kada član tima uređuje ili komentira vaš sadržaj.

Kreiranje oglasnih kampanja: Kreirajte kampanje i pojačajte sponzorirane objave iz Loomlyja i zakažite datum kada želite da objave.

Analitika: analizirajte sve svoje objave na društvenim mrežama, čak i one koje nisu objavljene s Loomlyja. Dobijte uvid pomoću automatiziranih UTM kodova dodatih vašim URL-ovima.

Za koga je ovo?  Poduzeća, agencije i mala poduzeća koja žele jednostavan i lak za korištenje alat za upravljanje svojim prisustvom na društvenim mrežama.

Besplatno ili premium?  Loomly nudi besplatnu probnu verziju od 15 dana. Nakon toga postaje vrhunski alat.

Automatizirajte svoj uspjeh na društvenim mrežama

Društveni mediji nude mnogo mogućnosti za razumijevanje, zabavu i komunikaciju sa svojom publikom. Ali često, upravljanje vašim prisustvom na različitim platformama može izgledati kao puno za jednu osobu ili čak mali tim.

Zato je imperativ koristiti alate za automatizaciju društvenih medija. Ovi alati pomažu pri automatiziranom objavljivanju na društvenim mrežama kako bi se uštedjelo vrijeme na objavljivanju. Oni također poboljšavaju brigu o kupcima blagovremenim odgovorima.

Sprout alati za automatizaciju olakšavaju upravljanje vašim prisustvom na vodećim platformama uključujući X (ranije Twitter ) i Facebook . Ako želite potpuno iskustvo upravljanja nalozima na društvenim mrežama, korisničku podršku i duboki uvid u svoju publiku, prijavite se za  besplatnu probnu verziju od 30 dana od Sprout Social.