Ako se pitate postoji li besplatni program za uređivanje slika, odgovor je da. Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su GIMP, Canva, Paint.NET, Inkscape i Rawtherapee, a mi vam donosimo sve bitne informacije o ovim programima.

Program za uređivanje slika računalni je softver koji korisnicima omogućuje obradu, izmjenu i stiliziranje fotografija i slika. Ove aplikacije obično nude funkcije kao što su promjena veličine, rotiranje, korekcija boje i svjetline, dodavanje teksta i filtara, kao i mnoge druge funkcije za poboljšanje izgleda slike.

Programe za uređivanje slika obično koriste fotografi, grafički dizajneri, blogeri i ljudi koji žele poboljšati izgled svojih fotografija na društvenim mrežama. Odabir programa ovisit će o vašim potrebama i željama za uređivanjem slika, au nastavku pišemo samo o besplatnim programima za uređivanje slika.

Besplatni program za uređivanje slika

Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su:

  • GIMP – složen i moćan alat za uređivanje slika.
  • Canva – jednostavan za korištenje, pogodan za dizajn i uređivanje slika za društvene mreže.
  • Paint.NET – jednostavan za korištenje, ali također s moćnim značajkama za uređivanje slika.
  • Inkscape – besplatni vektor za dizajn i uređivanje slika.
  • Rawtherapee – alat za obradu RAW fotografija.

Sve te programe možete besplatno preuzeti s interneta. Izbor će ovisiti o vašim potrebama i željama za uređivanjem slika.

GIMP – složen i moćan alat za uređivanje slika

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatan i otvoreni program za obradu slika. To je izvrsna alternativa komercijalnim programima za obradu slika kao što je Adobe Photoshop. GIMP omogućuje korisnicima uređivanje i stvaranje slika, digitalnih ilustracija i drugih vrsta grafičkog sadržaja.

Program ima širok raspon značajki, uključujući alate za retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika i više. GIMP također podržava mnoge vrste slika, uključujući JPEG, PNG, TIFF i druge. GIMP ima korisničko sučelje slično onome kod drugih programa za obradu slika, što ga čini lakim za korištenje onima koji su već upoznati s ovom vrstom programa.

Međutim, onima koji tek počinju s obradom slika može trebati neko vrijeme da se naviknu na značajke i sučelje. Ukratko, GIMP je jedinstveni program za obradu slika jer je besplatan i otvorenog koda, što ga čini dostupnim svima, a ipak nudi širok raspon značajki za obradu slika.

Canva – jednostavno i praktično uređivanje slika za društvene mreže

Canva je online dizajnerska platforma koja korisnicima omogućuje stvaranje i uređivanje grafičkih elemenata bez prethodnog znanja o dizajnu. Platforma nudi širok raspon predloženih predložaka za različite vrste projekata, poput postera, prezentacija, naslovnica knjiga i časopisa, društvenih mreža i slično. Vrlo je popularan među korisnicima društvenih mreža jer im omogućuje jednostavno stvaranje sadržaja koji im donosi zaradu na društvenim mrežama.

Korisnici također imaju pristup velikoj biblioteci slika, ikona, fontova i drugih grafičkih elemenata koji se mogu koristiti u njihovim projektima. Canva se od ostalih dizajnerskih alata razlikuje po tome što je vrlo jednostavna za korištenje. Korisnici mogu brzo i jednostavno uređivati ​​predloške ili stvarati vlastite dizajne od nule koristeći funkciju povlačenja i ispuštanja.

Također, platforma omogućuje korisnicima da svoje projekte pohrane u oblak te im pristupe s bilo kojeg uređaja s pristupom internetu. Ukratko, Canva je pristupačna, user-friendly platforma koja olakšava stvaranje vizualnog sadržaja bez potrebe za predznanjem o dizajnu.

Paint.NET – jednostavan i pogodan za rasterske grafike

Paint.NET je besplatni uređivač rasterske grafike za operativni sustav Windows. Nudi jednostavno sučelje i niz značajki za uređivanje slika, uključujući retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika itd.

Program podržava mnoge vrste slika, uključujući JPEG, PNG, BMP i druge. Paint.NET je popularan među korisnicima koji traže jednostavno sučelje za uređivanje slika, ali s naprednijim značajkama nego što nudi Windows Paint. Također, program omogućuje korisnicima preuzimanje i instaliranje dodatnih dodataka za proširenje funkcionalnosti.

Ukratko, Paint.NET je besplatni program za uređivanje slika za operativni sustav Windows koji nudi jednostavno sučelje i značajke za retuširanje i uređivanje slika. Popularan je među korisnicima koji traže značajkama bogatiju alternativu Windows Paint-u.

Inkscape – besplatni program za vektorsku grafiku

Inkscape je besplatni program za vektorsku grafiku otvorenog koda za različite operativne sustave, uključujući Windows, macOS i Linux. Korisnicima omogućuje stvaranje i uređivanje vektorskih slika pomoću alata za crtanje, oblikovanje, tekst i kompoziciju.

Program podržava mnoge vrste vektorskih formata, uključujući SVG, AI, EPS i druge, te omogućuje korisnicima ispis svojih projekata u raznim formatima, uključujući PNG, JPG i druge.

Inkscape također ima širok raspon značajki vektorske grafike, uključujući alate za transformaciju, filtre, animacije i još mnogo toga. Sučelje programa je intuitivno i omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno kreiraju i uređuju svoje projekte.

Ukratko, Inkscape je besplatni program za vektorsku grafiku koji nudi širok raspon značajki i podržava različite formate i operativne sustave. Popularan je među korisnicima koji traže jednostavan i pristupačan program za izradu i uređivanje vektorskih slika.

besplatni program za uređivanje slika
Besplatni program za uređivanje slika

Rawtherapee – Program za obradu RAW fotografija

Rawtherapee je besplatni program otvorenog koda za obradu fotografija u RAW formatu. RAW format slike omogućuje korisnicima veću kontrolu i kvalitetu prilikom obrade slika, bez gubitka informacija.

Rawtherapee ima širok raspon značajki za obradu slike, uključujući korekciju boja, retuširanje, korekciju svjetline i kontrasta, korekciju noćne snimke i više. Program podržava mnogo različitih formata slika, uključujući ne samo RAW formate, već i JPEG, TIFF i druge.

Sučelje programa je intuitivno i omogućuje korisnicima brzu i jednostavnu obradu svojih fotografija. Ravtherapee također ima mogućnost preuzimanja i instaliranja dodatnih profila i alata za proširenje funkcionalnosti programa.

Ukratko, Ravtherapee je besplatan program za obradu RAW slika otvorenog koda koji nudi širok raspon značajki i podržava različite formate slika. Popularan je među fotografima i korisnicima koji traže moćan i fleksibilan program za obradu fotografija u RAW formatu.

besplatni program za uređivanje slika
Besplatni program za uređivanje slika

Vrste programa za obradu fotografija

Postoje mnoge vrste programa za uređivanje slika, od jednostavnih i pristupačnih do sofisticiranih i profesionalnih. Neke od najčešćih vrsta su:

  • Besplatni programi za uređivanje slika: kao što su GIMP, Paint.NET i Inkscape.
  • Profesionalni softver za uređivanje slika: kao što su Adobe Photoshop, Lightroom i Capture One.
  • Online programi za uređivanje slika: kao što su Canva, PicMonkey i Fotor.
  • Specijalizirani programi za uređivanje slika: poput Rawtherapee za obradu RAW slika i IrfanView za pregledavanje i jednostavno uređivanje slika.
  • Mobilne aplikacije za uređivanje fotografija: kao što su Adobe Lightroom Mobile, VSCO i Snapseed.

Svaka od ovih vrsta programa ima svoje specifične funkcionalnosti i namjene, tako da korisnik može izabrati onaj koji najbolje odgovara njegovim potrebama i zahtjevima.