Ako se pitate postoji li besplatni program za uređivanje slika, odgovor je da. Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su GIMP, Canva, Paint.NET, Inkscape i Rawtherapee.

Program za uređivanje slika računalni je softver koji korisnicima omogućuje obradu, izmjenu i stiliziranje fotografija i slika. Ove aplikacije obično nude funkcije kao što su promjena veličine, rotiranje, korekcija boje i svjetline, dodavanje teksta i filtara, kao i mnoge druge funkcije za poboljšanje izgleda slike.

Programe za uređivanje slika obično koriste fotografi, grafički dizajneri, blogeri i ljudi koji žele poboljšati izgled svojih fotografija na društvenim mrežama. Odabir programa ovisit će o vašim potrebama i željama za uređivanjem slika, au nastavku pišemo samo koji su to besplatni programi za uređivanje slika.

Besplatni program za uređivanje slika

Besplatni program za uređivanje slika

Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su:

Sve te programe možete besplatno preuzeti s interneta. Izbor će ovisiti o vašim potrebama i željama za uređivanjem slika.

GIMP složen i moćan alat za uređivanje slika

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatan i otvoreni program za obradu slika. To je izvrsna alternativa komercijalnim programima za obradu slika kao što je Adobe Photoshop. GIMP omogućuje korisnicima uređivanje i stvaranje slika, digitalnih ilustracija i drugih vrsta grafičkog sadržaja.

Program ima širok raspon značajki, uključujući alate za retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika i više. GIMP također podržava mnoge vrste slika, uključujući JPEG, PNG, TIFF i druge. GIMP ima korisničko sučelje slično onome kod drugih programa za obradu slika, što ga čini lakim za korištenje onima koji su već upoznati s ovom vrstom programa.

Međutim, onima koji tek počinju s obradom slika može trebati neko vrijeme da se naviknu na značajke i sučelje. Ukratko, GIMP je jedinstveni program za obradu slika jer je besplatan i otvorenog koda, što ga čini dostupnim svima, a ipak nudi širok raspon značajki za obradu slika.

Canva jednostavno i praktično uređivanje slika za društvene mreže

Canva je odlčan besplatni program za uređivanje slika

Canva je online dizajnerska platforma koja korisnicima omogućuje stvaranje i uređivanje grafičkih elemenata bez prethodnog znanja o dizajnu. Platforma nudi širok raspon predloženih predložaka za različite vrste projekata, poput postera, prezentacija, naslovnica knjiga i časopisa, društvenih mreža i slično.

Vrlo je popularan među korisnicima društvenih mreža jer im omogućuje jednostavno stvaranje sadržaja koji im pomaže da zarade sa Canvom na društvenim mrežama.

Korisnici također imaju pristup velikoj biblioteci slika, ikona, fontova i drugih grafičkih elemenata koji se mogu koristiti u njihovim projektima. Canva se od ostalih dizajnerskih alata razlikuje po tome što je vrlo jednostavna za korištenje. Korisnici mogu brzo i jednostavno uređivati ​​predloške ili stvarati vlastite dizajne od nule koristeći funkciju povlačenja i ispuštanja.

Također, platforma omogućuje korisnicima da svoje projekte pohrane u oblak te im pristupe s bilo kojeg uređaja s pristupom internetu. Ukratko, Canva je pristupačna, user-friendly platforma koja olakšava stvaranje vizualnog sadržaja bez potrebe za predznanjem o dizajnu.

Paint.NET jednostavan i pogodan za rasterske grafike

Paint.NET je besplatni uređivač rasterske grafike za operativni sustav Windows. Nudi jednostavno sučelje i niz značajki za uređivanje slika, uključujući retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika itd.

Program podržava mnoge vrste slika, uključujući JPEG, PNG, BMP i druge. Paint.NET je popularan među korisnicima koji traže jednostavno sučelje za uređivanje slika, ali s naprednijim značajkama nego što nudi Windows Paint. Također, program omogućuje korisnicima preuzimanje i instaliranje dodatnih dodataka za proširenje funkcionalnosti.

Ukratko, Paint.NET je besplatni program za uređivanje slika za operativni sustav Windows koji nudi jednostavno sučelje i značajke za retuširanje i uređivanje slika. Popularan je među korisnicima koji traže značajkama bogatiju alternativu Windows Paint-u.

Inkscape besplatni program za vektorsku grafiku

Inkscape je besplatni program za vektorsku grafiku otvorenog koda za različite operativne sustave, uključujući Windows, macOS i Linux. Korisnicima omogućuje stvaranje i uređivanje vektorskih slika pomoću alata za crtanje, oblikovanje, tekst i kompoziciju.

Program podržava mnoge vrste vektorskih formata, uključujući SVG, AI, EPS i druge, te omogućuje korisnicima ispis svojih projekata u raznim formatima, uključujući PNG, JPG i druge.

Inkscape također ima širok raspon značajki vektorske grafike, uključujući alate za transformaciju, filtre, animacije i još mnogo toga. Sučelje programa je intuitivno i omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno kreiraju i uređuju svoje projekte.

Ukratko, Inkscape je besplatni program za vektorsku grafiku koji nudi širok raspon značajki i podržava različite formate i operativne sustave. Popularan je među korisnicima koji traže jednostavan i pristupačan program za izradu i uređivanje vektorskih slika.

najbolji program za uređivanje slika
Koji je najbolji besplatni program za uređivanje slika

Rawtherapee program za obradu RAW fotografija

Rawtherapee je besplatni program otvorenog koda za obradu fotografija u RAW formatu. RAW format slike omogućuje korisnicima veću kontrolu i kvalitetu prilikom obrade slika, bez gubitka informacija.

Rawtherapee ima širok raspon značajki za obradu slike, uključujući korekciju boja, retuširanje, korekciju svjetline i kontrasta, korekciju noćne snimke i više. Program podržava mnogo različitih formata slika, uključujući ne samo RAW formate, već i JPEG, TIFF i druge.

Sučelje programa je intuitivno i omogućuje korisnicima brzu i jednostavnu obradu svojih fotografija. Ravtherapee također ima mogućnost preuzimanja i instaliranja dodatnih profila i alata za proširenje funkcionalnosti programa.

Ukratko, Ravtherapee je besplatan program za obradu RAW slika otvorenog koda koji nudi širok raspon značajki i podržava različite formate slika. Popularan je među fotografima i korisnicima koji traže moćan i fleksibilan program za obradu fotografija u RAW formatu.

najcesce blogerske greske
Besplatni program za uređivanje slika

Vrste programa za obradu fotografija

Postoje mnoge vrste programa za uređivanje slika, od jednostavnih i pristupačnih do sofisticiranih i profesionalnih. Neke od najčešćih vrsta su:

  • Besplatni programi za uređivanje slika: kao što su GIMP, Paint.NET i Inkscape.
  • Profesionalni softver za uređivanje slika: kao što su Adobe Photoshop, Lightroom i Capture One.
  • Online programi za uređivanje slika: kao što su Canva, PicMonkey i Fotor.
  • Specijalizirani programi za uređivanje slika: poput Rawtherapee za obradu RAW slika i IrfanView za pregledavanje i jednostavno uređivanje slika.
  • Mobilne aplikacije za uređivanje fotografija: kao što su Adobe Lightroom Mobile, VSCO i Snapseed.

Svaka od ovih vrsta programa ima svoje specifične funkcionalnosti i namjene, tako da korisnik može izabrati onaj koji najbolje odgovara njegovim potrebama i zahtjevima.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Info Arena

Author Info Arena

More posts by Info Arena