Objašnjenje statičke IP adrese i kada je trebate koristiti

Statička IP adresa je IP adresa koja je ručno konfigurirana za uređaj umjesto one koju je dodijelio DHCP poslužitelj. Zove se statična jer se ne mijenja u usporedbi s dinamičkom IP adresom koja se mijenja.

Usmjerivači, telefoni, tableti, stolna računala, prijenosna računala i bilo koji drugi uređaji koji mogu koristiti IP adresu mogu se konfigurirati da imaju statičku IP adresu.

To se može učiniti tako da uređaj pruži IP adrese (kao što je usmjerivač) ili ručnim unosom IP adrese u uređaj sa samog uređaja.

Statičke IP adrese ponekad se nazivaju i fiksne IP adrese ili namjenske IP adrese.

staticka ip adresa
Što je statička IP adresa?

Zašto biste koristili statičku IP adresu?

Drugi način razmišljanja o statičkoj IP adresi je nešto poput adrese e-pošte ili fizičke kućne adrese. Ove se adrese ne mijenjaju – statične su – i olakšavaju kontaktiranje ili pronalaženje nekoga.

Slično tome, statična IP adresa je korisna ako hostirate web stranicu od kuće, imate poslužitelj datoteka na mreži, koristite umrežene pisače, prosljeđujete priključke na određeni uređaj, pokrećete poslužitelj ispisa ili koristite program za daljinski pristup.

Budući da se statična IP adresa nikada ne mijenja, drugi uređaji uvijek točno znaju kako kontaktirati uređaj koji je koristi.

Na primjer, ako je statička IP adresa postavljena za računalo u kućnoj mreži. Kada računalo ima određenu adresu pridruženu sebi, usmjerivač se može postaviti da uvijek prosljeđuje određene dolazne zahtjeve izravno tom računalu, kao što su FTP zahtjevi ako računalo dijeli datoteke putem FTP-a.

Nekorištenje statičke IP adrese (korištenje dinamičke IP adrese koja se mijenja) predstavlja problem ako, na primjer, ugošćujete web mjesto, jer sa svakom novom IP adresom koju vaše računalo dobije, morate promijeniti postavke usmjerivača kako biste proslijedili zahtjeve toj novoj adresa.

staticka ip adresa
Što je statička IP adresa?

Ako ovo zanemarite, to bi značilo da nitko neće moći doći do vaše web stranice jer usmjerivač nema pojma koji je uređaj na mreži onaj koji poslužuje web stranicu.

Drugi primjer statičke IP adrese na djelu je s DNS poslužiteljima. DNS poslužitelji koriste statičke IP adrese tako da uređaji uvijek znaju kako se povezati s njima.

Ako se često mijenjaju, morali biste redovito ponovno konfigurirati te DNS poslužitelje na vašem usmjerivaču ili računalu da biste koristili internet.

Statičke IP adrese također su korisne kada je naziv domene uređaja nedostupan. Računala koja se povezuju s poslužiteljem datoteka na mreži na radnom mjestu, na primjer, mogu se postaviti da se uvijek povezuju s poslužiteljem koristeći statičku IP adresu poslužitelja umjesto naziva glavnog računala.

Čak i ako DNS poslužitelj otkaže, računala i dalje mogu pristupiti poslužitelju datoteka jer s njim komuniciraju putem IP adrese.

S aplikacijama za daljinski pristup kao što je Windows Remote Desktop, korištenje statične IP adrese znači da uvijek možete pristupiti tom računalu s istom adresom.

Korištenje promjene IP adrese zahtijeva da znate u što se ona mijenja kako biste tu novu adresu mogli koristiti za udaljenu vezu.

staticka ip adresa
Što je statička IP adresa?

Statičke naspram dinamičkih IP adresa

Suprotno od statične IP adrese koja se nikada ne mijenja je dinamička IP adresa koja se stalno mijenja. Dinamička IP adresa je redovna adresa poput statične IP adrese, ali nije trajno vezana za uređaj.

Umjesto toga, dinamičke IP adrese koriste se određeno vrijeme, a zatim se vraćaju u skup adresa kako bi ih drugi uređaji mogli koristiti.

Ovo je jedan od razloga zašto su dinamičke IP adrese korisne. Kad bi ISP koristio statičke IP adrese za svoje klijente, uvijek bi postojao ograničen broj adresa za nove korisnike.

Dinamičke adrese omogućuju ponovnu upotrebu IP adresa kada se drugdje ne koriste, omogućujući pristup internetu za više uređaja nego što bi inače bilo moguće.

Statičke IP adrese ograničavaju vrijeme prekida rada. Kada dinamičke adrese dobiju novu IP adresu, svaki korisnik povezan s postojećom se isključuje i mora čekati da pronađe novu adresu.

Ovo ne bi bilo mudro postavljanje ako poslužitelj ugošćuje web stranicu, uslugu dijeljenja datoteka ili mrežnu videoigru, a sve to obično zahtijeva stalne veze.

U lokalnoj mreži, kao što je dom ili poslovni prostor, gdje koristite privatnu IP adresu, većina uređaja vjerojatno je konfigurirana za DHCP i stoga koristi dinamičke IP adrese.

Nedostaci korištenja statičke IP adrese

Glavni nedostatak koji statičke IP adrese imaju u odnosu na dinamičke je to što se uređaji moraju ručno konfigurirati.

Gornji primjeri koji se odnose na kućni web poslužitelj i programe za daljinski pristup zahtijevaju da postavite uređaj s IP adresom i pravilno konfigurirate usmjerivač za komunikaciju s tom specifičnom adresom.

To zahtijeva više posla od uključivanja usmjerivača i dopuštanja da daje dinamičke IP adrese putem DHCP-a.

Ako je uređaju dodijeljena IP adresa, na primjer, 192.168.1.110, a vi odete na drugu mrežu koja nudi 10.X.X.X adresa, nećete se moći spojiti na statičku IP adresu.

Umjesto toga, uređaj će trebati ponovno konfigurirati za korištenje DHCP-a (ili koristiti statičku IP adresu koja radi s tom novom mrežom).

Sigurnost može biti još jedan nedostatak korištenja statičkih IP adresa. Adresa koja se nikada ne mijenja daje hakerima produženi vremenski okvir da pronađu ranjivosti u mreži uređaja.

Alternativa bi bila korištenje dinamičke IP adrese koja se mijenja i stoga zahtijeva od napadača promjenu načina na koji komunicira s uređajem.

Kako dobiti statičku IP adresu

Koraci za konfiguriranje statičke IP adrese u sustavu Windows prilično su slični u sustavu Windows 11 i sustavu Windows XP. Također možete postaviti statičku IP adresu na svom telefonu ili tabletu.

Kako promijeniti svoju IP adresu
Neki usmjerivači rezerviraju IP adresu za određene uređaje koji su povezani na mrežu. To se obično radi putem DHCP rezervacije i funkcionira povezivanjem IP adrese s MAC adresom tako da kad god određeni uređaj zatraži IP adresu, usmjerivač mu dodjeljuje onu koju ste odabrali pridružiti toj fizičkoj MAC adresi.

Više o korištenju DHCP rezervacije možete pročitati na web stranici proizvođača usmjerivača. Evo linkova na upute kako to učiniti na ruterima popularnih proizvođača: D-Link, Linksys, NETGEAR, Google.

Dobivanje statičke IP adrese za vaš dom ili posao zahtijeva kontaktiranje vašeg ISP-a, ali to možda neće biti opcija ovisno o tvrtki. Dodjeljivanje statičkih IP adresa za javne IP adrese obično je skuplje od odabira opcije dinamičke IP adrese.

Lažite statičnu IP adresu s dinamičkom DNS uslugom

Budući da korištenje statičke IP adrese za vašu kućnu mrežu može koštati više od obične dinamičke IP adrese, odlučite se za obje korištenjem usluge dinamičkog DNS-a (DDNS).

Dinamički DNS servisi povezuju promjenjivu, dinamičku IP adresu s nazivom glavnog računala koji se ne mijenja. To je kao da imate vlastitu statičku IP adresu, ali bez dodatnih troškova u odnosu na ono što plaćate za dinamičku IP adresu.

No-IP je jedan primjer besplatne dinamičke DNS usluge. Preuzmite njihov klijent za ažuriranje DNS-a koji preusmjerava naziv glavnog računala koji odaberete da bude povezan s vašom trenutnom IP adresom. To znači da ako imate dinamičku IP adresu, svojoj mreži možete pristupiti koristeći isti naziv hosta.

Usluga dinamičkog DNS-a korisna je ako želite pristupiti svojoj kućnoj mreži pomoću programa za daljinski pristup, ali ne želite platiti statičku IP adresu.

Slično tome, možete ugostiti vlastitu web stranicu od kuće i koristiti dinamički DNS kako biste osigurali da posjetitelji uvijek mogu pristupiti vašoj web stranici.

Javna IP adresa dodijeljena usmjerivačima većine kućnih i poslovnih korisnika je dinamička IP adresa. Veće tvrtke obično se ne spajaju na Internet putem dinamičkih IP adresa; umjesto toga, dodjeljuju im se statičke IP adrese koje se ne mijenjaju.

ChangeIP.com je još jedna besplatna DDNS usluga, ali postoje i mnoge druge.

Preporuka:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Info Arena

Author Info Arena

More posts by Info Arena

Leave a Reply