Definicija RAR datoteke i kako otvoriti i stvoriti RAR datoteke

RAR datoteka je komprimirana Roshal arhivska datoteka. Otvorite jedan pomoću 7-Zip, ezyZip, Unzip-Online.com ili nekog drugog programa za izdvajanje datoteka.

Pretvorite u druge arhivske formate kao što su ZIP, 7Z itd. koristeći IZArc ili Zamzar.

Što je RAR datoteka?

RAR datoteka (skraćenica od Roshal Archive Compressed file) je komprimirana datoteka ili spremnik podataka koji sadrži jednu ili više drugih datoteka i mapa.

Zamislite RAR datoteku kao običnu mapu na računalu, koja ponekad sadrži mnoge druge datoteke i mape u svrhu njihovog organiziranja.

Međutim, za razliku od normalne mape, RAR datoteka zahtijeva poseban softver (više o tome u nastavku) za otvaranje i “ekstrahiranje” sadržaja.

rar datoteka

Za što se koriste RAR datoteke?

Vjerojatno ćete naići na RAR datoteku samo kada preuzimate računalni softver. Web-mjesta za dijeljenje datoteka i distributeri softvera ponekad stavljaju svoje datoteke u RAR datoteku kako bi je mogli komprimirati na manju veličinu, omogućujući vam da je preuzmete brže nego što biste inače mogli.

Neke RAR datoteke su podijeljene u dijelove radi lakšeg prijenosa.

Osim što samo štede vrijeme preuzimanja, RAR datoteke se također mogu zaštititi lozinkom i šifrirati tako da njihov sadržaj ostane skriven osim ako ne znate lozinku. Zamislite ovo kao malu zaključanu kutiju punu podataka, s lozinkom kao ključem.

Većina RAR datoteka neće imati lozinku koja ih štiti; koriste se za pohranjivanje slika, dokumenata, videa ili bilo koje vrste datoteke koju autor želi.

Drugi put RAR datoteka može biti korisna kada prijatelj ima dugačak popis datoteka koje želi podijeliti s vama, poput fotografija.

Umjesto preuzimanja svake slikovne datoteke pojedinačno, vaš prijatelj može najprije kompilirati fotografije u RAR datoteku, a zatim podijeliti samo tu jednu datoteku s vama.

Nakon što otvorite RAR datoteku, možete izvući podatke iz nje i zatim je koristiti kao bilo koju drugu datoteku na računalu.

Kako otvoriti RAR datoteku

Windows računala nemaju ugrađenu mogućnost otvaranja RAR datoteka. Ako dvaput kliknete ili dvaput dodirnete RAR datoteku bez instaliranog određenog softvera za otvaranje, vjerojatno ćete vidjeti jednu od sljedećih poruka: “Windows ne može otvoriti ovu datoteku” ili “Kako želite otvoriti ovu vrstu datoteke (.rar)?”.

RAR je zapravo uobičajeni format programa za arhiviranje koji se zove WinRAR. Jedini problem s korištenjem WinRAR-a je taj što nije besplatan! Prije nego što potrošite i kupite, imajte na umu da postoji mnogo besplatnih RAR otvarača koji mogu učiniti potpuno istu stvar, ali bez troškova.

Od svih un-RAR alata koji postoje, 7-Zip je vjerojatno najbolji.

Nakon što instalirate 7-Zip, postavite ga da se automatski povezuje s RAR datotekama tako da ubuduće možete jednostavno otvoriti RAR datoteku s bilo kojeg mjesta na računalu i ona će se automatski otvoriti u 7-Zip.

Da biste to učinili, otvorite 7-Zip upravitelj datoteka iz izbornika Početak zatim idite na Alati > Opcije. Molimo izaberite rar na popisu vrsta datoteka, a zatim odaberite gumb + ili za trenutnog korisnika ili za sve korisnike (ili oboje).

Pored njega će se pojaviti mala ikona diska rar na listi. Spremite promjene pomoću gumba u redu.

rar datoteka

Također možete otvoriti RAR datoteke sa 7-Zip tako da ih kliknete desnom tipkom miša i odaberete 7-Zip > Otvori arhivu iz skočnog kontekstnog izbornika.

Ako imate posla s RAR datotekama koje se sastoje od više dijelova (nazvane nešto poput 123.part1.rar, 123.part2.rar itd.), prvo odaberite sve različite dijelove RAR datoteke, a zatim desnom tipkom miša kliknite jedan od njih ; iz tog izbornika odaberite 7-Zip > Ekstrakt datoteka.

7-Zip nije jedini besplatni program koji može otvoriti RAR datoteke. PeaZip i jZip dva su alternativna otvarača RAR-a.

Korisnici Maca trebali bi moći preuzeti i koristiti Keka ili The Unarchiver za učitavanje RAR datoteka.

Druga metoda je korištenje Unzip-Online, koji vam omogućuje otvaranje RAR datoteka bez instaliranja softvera, zahvaljujući činjenici da radi putem vašeg web preglednika.

eziZip je još jedan mrežni RAR otvarač koji je posebno koristan jer ne zahtijeva da čekate da prenesete datoteku na web mjesto (ili da čekate da preuzmete bilo što nakon što to bude gotovo). Sva ekstrakcija vrši se lokalno u vašem pregledniku i slike se mogu vidjeti izravno sa stranice. Otvara se i sprema na vaše računalo ili Dropbox račun.

Savjet

WinZip Free se često predlaže kao besplatni RAR otvarač, ali to je zapravo samo probni softver. Nema razloga koristiti probni softver ili kupovati RAR ekstraktor kad postoji mnogo potpuno besplatnih.

Krekiranje RAR datoteke zaštićene lozinkom

Neke RAR datoteke mogu biti zaštićene lozinkom. S tim RAR datotekama morat ćete unijeti ispravnu lozinku da biste mogli izdvojiti datoteke iz arhive.

Jedan od problema sa zaštitom RAR datoteke lozinkom je taj što ste možda stvorili vlastitu RAR arhivu i zaštitili je lozinkom, ali ste u međuvremenu zaboravili koja je lozinka! Ovdje dobro dolazi program za probijanje RAR lozinki.

Jedan posebno učinkovit i potpuno besplatan program koji može razbiti lozinku na RAR datoteci je RAR Password Cracker Expert.

Može upotrijebiti grubu silu i/ili napad rječnikom (s uključenim popisima riječi) kako bi iz svih mogućih kutova pokušao povratiti lozinku. Mnogo različitih opcija omogućuje vam da prilagodite kako bi različiti napadi trebali funkcionirati.

Ako gornji program ne može otključati vašu RAR datoteku, trebali biste isprobati Free RAR Password Recovery. Koristi grubu silu za pokušaje pogađanja lozinke. Podržava pokušaje brojeva, simbola, velikih slova, latinice i razmaka.

rar datoteka
Što je RAR datoteka?

Kako pretvoriti RAR datoteku

Pretvaranje RAR datoteke znači njezinu promjenu iz datoteke s ekstenzijom RAR u datoteku s drugom ekstenzijom, obično 7Z, ZIP, LGH, TGZ, TAR, CAB ili neki drugi format arhive.

Prije nego što odemo predaleko u RAR konverziju, trebali bismo razjasniti nešto važno: ne možete pretvoriti iz RAR datoteke u nekomprimirani format.

Provedite dosta vremena tražeći RAR datoteke i vidjet ćete prijedloge za pretraživanje kao što su “RAR u MP3 pretvarač” ili “RAR u PDF pretvarač”… nijedan od njih zapravo ne postoji!

Kao što sada znate, RAR datoteka slična je mapi koja sadrži druge datoteke. Ako vaša RAR datoteka sadrži MP3 datoteke, na primjer, morate otvoriti RAR datoteku, a ne pretvoriti je, da biste dobili MP3 datoteke.

Pročitajte gornji odjeljak o otvaranju RAR datoteka da biste saznali kako zapravo izdvojiti MP3 datoteke (ili PDF-ove, ili što god se nalazi u RAR datoteci kojoj želite pristupiti).

Sada, ako je pretvaranje RAR datoteke u ZIP ili 7Z datoteku (drugi arhivski formati) zapravo ono što želite učiniti, nastavite čitati. Postoji nekoliko načina za to.

Najbrža i najučinkovitija metoda za pretvaranje RAR-a u ZIP ili bilo koji drugi uobičajeni format arhive je besplatni pretvarač datoteka koji podržava RAR konverzije, kao što su Zamzar ili FileZigZag.

Ova dva RAR pretvarača mrežne su usluge, što znači da samo učitate RAR datoteku na web mjesto, a zatim preuzmete pretvorenu datoteku.

Besplatni mrežni pretvarač RAR savršen je ako je RAR datoteka s kojom radite mala, ali vjerojatno ne želite koristiti mrežni pretvarač na velikoj RAR datoteci.

Morali biste prvo pričekati da se RAR datoteka učita, a zatim pričekati da se pretvorena datoteka preuzme, što bi moglo potrajati dugo za stvarno veliku datoteku.

Ako pretvarate veliku RAR datoteku, isprobajte IZArc. Vrlo je jednostavno pretvoriti RAR u 7Z ili neki od nekoliko drugih formata arhivskih datoteka iz IZArcovog izbornika Alati.

Kako napraviti RAR datoteku

Pronalaženje besplatnog alata koji može stvoriti RAR datoteku nije tako jednostavno kao pronalaženje onog koji može otvoriti RAR datoteke.

To je zato što programeri softvera moraju imati izričito dopuštenje Alexandera Roschala (vlasnika autorskih prava) za ponovno stvaranje algoritma kompresije RAR-a.

Najbolji prijedlog koji imamo za stvaranje RAR datoteke je korištenje probne verzije WinRAR-a. Iako se radi o vremenskoj probi, koja tehnički vrijedi manje od 30 dana, to je najlakši način za stvaranje nove RAR datoteke.

Općenito bismo vam preporučili da ne želite komprimirati datoteke u RAR formatu, uglavnom zato što postoji mnogo drugih, šire dostupnih formata kompresije, kao što su ZIP i 7Z.

Preporuka:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Info Arena

Author Info Arena

More posts by Info Arena

Join the discussion 3 0 komentara

Leave a Reply