Saznajte kako otvoriti, urediti i pretvoriti PNG datoteke

Ovaj članak opisuje što je PNG datoteka, zašto se ovim datotekama daje prednost u odnosu na druge slikovne formate u određenim situacijama i koji programi mogu otvoriti jednu ili je pretvoriti u druge vrste slika.

Ukratko

  • PNG datoteka je prijenosna mrežna grafička datoteka.
  • Otvorite ga u bilo kojem pregledniku ili programu za slike, kao što je XnView.
  • Pretvorite u JPG, SVG, ICO i druge slike s FileZigZagom ili drugim pretvaračem slika.

Što je PNG datoteka?

PNG datoteka je prijenosna mrežna grafička datoteka. Format koristi kompresiju bez gubitaka i općenito se smatra zamjenom za GIF format slike.

Međutim, za razliku od GIF-ova, PNG datoteke ne podržavaju animacije. Međutim, vrlo sličan MNG (Mrežna grafika s više slika) format ima, ali tek treba steći popularnost koju imaju GIF ili PNG datoteke.

PNG datoteke pohranjuju grafiku na web stranicama. Neki operativni sustavi kao što su macOS i Ubuntu prema zadanim postavkama spremaju snimke zaslona u PNG formatu.

Još jedna upotreba PNG-a je kada dijelovi slike trebaju biti prozirni, što može biti od pomoći u izradi ilustracija, dizajniranju web stranica, izradi fotografija itd.

Na primjer, ako imate logotip koji želite postaviti preko fotografije, mnogo je lakše “izrezati” logotip, ostavljajući prozirne piksele oko njega, tako da kada se postavi preko druge slike, ta slika će se vidjeti kroz prozirnost.

Kako otvoriti PNG datoteku

Zadani preglednik fotografija u sustavu Windows otvara PNG datoteke, ali postoji mnogo drugih načina za njihov pregled.

Svi web-preglednici (poput Chromea, Firefoxa, Internet Explorera itd.) automatski prikazuju PNG datoteke koje otvorite s interneta, što znači da ne morate preuzimati svaku PNG datoteku koju želite pogledati online.

png datoteka
Što je PNG datoteka?

Također možete koristiti web-preglednik za otvaranje PNG datoteka sa svog računala, koristeći tipkovni prečac Ctrl+O za pregledavanje datoteke.

Savjet

Većina preglednika također podržava povlačenje i ispuštanje, tako da ćete možda moći jednostavno povući PNG datoteku u preglednik da biste je otvorili.

Postoji i nekoliko samostalnih otvarača datoteka, grafičkih alata i servisa koji otvaraju PNG datoteke. Nekoliko popularnih uključuje:

Za uređivanje PNG datoteka možete koristiti upravo spomenuti program XnView, kao i grafički program za Microsoft Windows pod nazivom Paint, Windows 10 Paint 3D alat, popularni uslužni program GIMP i popularni Adobe Photoshop.

S obzirom na broj programa koji otvaraju PNG datoteke i da vrlo vjerojatno trenutno imate barem dva instalirana, postoji velika vjerojatnost da će onaj koji je postavljen da ih otvara prema zadanim postavkama (tj. kada dvaput kliknete ili dvaput dodirnete jedan) nije onaj koji biste željeli koristiti.

Kako pretvoriti PNG datoteku

Vjerojatno svaki pretvarač slikovnih datoteka koji pokrenete pretvara PNG datoteku u drugačiji format (kao što je JPG, PDF, ICO, GIF, BMP, TIF, itd.).

Postoji nekoliko opcija na našem popisu besplatnog softvera za pretvorbu slika, uključujući neke online PNG pretvarače kao što su FileZigZag i Zamzar.

što je png datoteka

Posjetite Vectorizer za konverziju PNG u SVG.

Kada koristiti PNG datoteke

PNG datoteke izvrstan su format za korištenje, ali ne nužno u svakoj situaciji. Ponekad PNG može biti prevelik i ne samo da zauzima nepotreban prostor na disku ili otežava slanje e-pošte, već može i drastično usporiti web mjesto ako ga tamo koristite.

Razmislite jesu li prednosti kvalitete slike dovoljne da se žrtvuje taj prostor (ili sporo učitavanje web stranice itd.).

Budući da PNG datoteka ne sažima sliku kao drugi formati s gubitkom, kao što je JPEG, kvaliteta se ne smanjuje toliko kada je slika u PNG formatu.

JPEG datoteke korisne su kada je slika niskog kontrasta, ali PNG su bolji kada se radi s oštrim kontrastom, primjerice kada na slici ima linija ili teksta, kao i velikih područja pune boje. Slike zaslona i ilustracije su stoga najbolje u PNG formatu, dok su “prave” fotografije najbolje u JPEG/JPG.

Također biste mogli razmisliti o korištenju PNG formata umjesto JPEG-a kada imate posla sa slikom koju je potrebno uređivati ​​iznova i iznova.

Na primjer, budući da JPEG format prolazi kroz ono što se naziva gubitkom generacije, stalno uređivanje i spremanje datoteke rezultirat će s vremenom nižom kvalitetom slike. To ne vrijedi za PNG jer koristi kompresiju bez gubitaka.

Dodatna pomoć s PNG datotekama

Kako biste pozadinu u PNG-u učinili prozirnom, vaše opcije uključuju automatizirane alate poput Clipping Magic ili besplatnog Background Capture Tool ili gotovo bilo kojeg programa za uređivanje slika.

Na primjer, ako imate Photoshop, postavite sliku na vlastiti sloj, izbrišite pozadinski sloj, a zatim bilo kojim alatom (npr. Eraser, Marquee, Lasso) izbrišite dijelove slike koji bi trebali biti prozirni.

što je png datoteka
Što je PNG datoteka?

Kako pretvoriti PNG datoteku u PDF?

Da biste PNG datoteku pretvorili u PDF na Windows računalu, desnom tipkom miša kliknite PNG datoteku i odaberite Ispis > Microsoftov ispis u PDF > Ispis.

Zatim imenujte datoteku i odaberite Spremi. Na Macu otvorite sliku u pregledu, a zatim je odaberite Datoteka > Izvezi kao PDFimenujte datoteku i kliknite na Spremi.

Kako pretvoriti PNG datoteku u JPG?

Za pretvaranje PNG datoteke u JPG u sustavu Windows otvorite sliku u programu Paint i odaberite Datoteka > Spremi kaoa zatim odaberite JPEG. Na Macu otvorite sliku u pregledu i odaberite Datoteka > Izvoza zatim odaberite JPEgosp.

Kako mogu stvoriti PNG datoteku?

PNG datoteku možete izraditi u mnogim aplikacijama za uređivanje slika, uključujući Photoshop i alate kao što je Canva Pro. Osim toga, neki mrežni uređivači omogućuju stvaranje PNG datoteka, uključujući Pikomatic Online Editor i PIKSLR

Preporuka:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Info Arena

Author Info Arena

More posts by Info Arena

Leave a Reply