Skip to main content

Šta je web hosting i zašto je važan za naše stranice ili blog naloge

Najvažnija stvar kod web stranice ali i kod vašeg bloga je web hosting, server na kojem se nalaze vaši podaci koje posjetitelji vide

Da biste izradili svoj web site ili blog, trebaju vam dvije stvari: domensko ime, a zatim i prostor na kome ćete skladištiti sve fileove koji čine vaš site. Hosting je upravo to.

Kao što znate, web se sastoji od velikog broja različitih fileova i svi oni trebaju biti pohranjeni na sigurnom mjestu koje je uvijek online i uvijek pristupačno. Vaša domena vas povezuje sa vašim hostignom i pokazuje site koji se nalazi na vašem web hostingu.

Šta je bitno za Web Hosting

Potrebno vam je da on bude brz, pouzdan i da podržava sve servise koji su vam potrebni kako bi vaš site radio normalno. Takođe, treba vam hosting koji nudi dovoljno protoka tj. količinu posjeta koja vam je dozvoljena, kao i prostora na disku tj. količina prostora potrebna za skladištenje vaših fileova.

šta je web hosting
Šta je Web Hosting

Kako odabrati kvalitetan hosting

Neke stvari koje je bitno provjeriti pri kupovini hostinga jesu diskovi na kojima se nalaze podaci – preferirajte SSD, a ne HDD. Uvijek su bolji oni davatelji usluga koji koriste cPanel ili neko slično.

Ovo su prvi koraci šta trebate provjeriti šta dobijate unutar hostinga:

 • Koju količinu podataka?
 • Koju brzinu?
 • Koliko e-mail adresa?
 • Koji je maksimalni broj posjetitelja koje može primiti hosting?

Kao što vidite, važnost web hostinga je dakle iznimna, a u nastavku pogledajte 5 savjeta kako odabrati web hosting s kojim ćete biti zadovoljni sljedećih nekoliko godina, a možda i duže.

Budite sigurni koji hosting želite

Ovo je važno jer nije svaki hosting za svaku web stranicu. Ako imate svoj blog, neće vam biti potreban najskuplji server, ali isto tako kao imate web shop sa veliki brojem proizvoda onda izbjegavajte najjeftiniji.

Mi ćemo vam izdvojiti 3 vrste web hostinga koje trebate uzeti u obzir, ovisno o namjeni vaše web stranice.

 • Shared hosting (dijeljeni hosting) – Ovo je hosting za male i srednje velike web stranice kod kojeg više klijenata dijeli isti server. Ovo je jedan od servera koji se ne preporučuje ako imate veb sajt sa e-prodavnicom.
 • VPS hosting -Hosting koji nudi više fleksibilnosti za rastuće web stranice koje tada imaju veću kontrolu nego kod shared hostinga. Oni se preporučuju za mali biznis koji je zasnovan na e-prodavnici i ima pristojan broj posjetilaca na mjesečnom nivou.
 • Dedicated hosting – Hosting koji nudi najviše resursa od spomenutih (npr. jači procesor, veći RAM i veći prostor na disku itd…) te najvišu sigurnost. Ovi serveri se koriste uglavnom za korporativne sajtove i male biznise koji imaju puno posla uz visok broj posjeta sa velikim saobraćajem. Ovi serveri su najskuplji ali u isto vrijeme i najpouzdaniji vid hostinga uz najbolji odziv uz korišćenje velikog prostora i saobraćaja.
šta je web hosting
Šta je Web Hosting

Kakvu web stranicu želite da imate

Kao što možete zaključiti iz predhodnog jeste da prilikom odabira web hostinga, najvažnije odlučiti kakvu web stranicu želite. Hoće li to biti samo privatan blog na kojem ćete objavljivati postove? Ili će to biti web shop s velikim brojem proizvoda?

Razni serveri su prilagođeni upravo određenoj vrsti web stranice, zato odaberite sljedeće vrste web hostinga prema vrsti web stranice koju namjeravate pokrenuti:

 • Blog – Word Press je najpoznatija platforma za blog i ona nudi nekoliko prednosti u usporedbi s drugim platformama. Svakako razmislite o WordPress Web Hostu.
 • Web shop – Najbolji web hostovi za ecommerce poslovanje pružaju visoku sigurnost, lijep dizajn templatea, razne integracije (npr. Pay Pal) i slično.
 • Portfolio ili CV web stranica – Ako želite da se istaknete od konkurencije te napraviti osobnu CV ili portfolio web stranicu, odaberite Website Builder hosting. Oni su najbrži i najjednostavniji način za pokrenuti vlastitu online prisutnost.
 • Web stranica poduzeća -Ovo je web hosting s kojim se možete razvijati. Za novu web stranicu svakako najbolje odgovaraju VPS i Dedicated hosting.
šta je web hosting
Šta je web hosting

Koji su vam resursi potrebni

Ako za sebe želite kvalitetan hosting, ne trebate se brinuti oko skupog neograničenog prostora, brzine ili email accounta. No, za pravila odabir, potrebno je razumijevati komponente i kako njihova ograničenja mogu uticati na vašu web stranicu. Ovo su preporuke stručnjaka iz ove oblasti:

 • Prostor i RAM – uvijek odaberite SSD diskove ispred tradicionalnih hard diskova. Mnogo su brži i pouzdaniji no radi toga i koštaju više.
 • Bandwith i prijenos podataka – brzina učitavanja web stranice je jedan od ključnih elemenata web stranice (i SEO-a). Također je stvar vrlo jednostavna – što skuplje, to korisnici mogu brže pristupiti informacijama vaše web stranice.
 • Domene i email – registracija domene i odabir web hostinga su dvije različite stvari. Držite svoje hosting resurse na istom accountu. Također, neki web hosting provideri omogućuju neke posebne email značajke.
 • Pouzdanost – većina servera garantira od 99% do 100% pouzdanosti. Ako namjeravate pokrenuti veću web stranicu, svakako odaberite bolji web hosting kako bi se sa što više 9-tki približili željenom 100%.
 • Sigurnost i podrška – sigurnost web hostinga ne ovisi samo o znanju administratora i jačini lozinke – više od 40% web stranica je ugroženo upravo zbog slabosti web hostinga. Odaberite web hosting koji uključuje firewall i razne sigurnosne dodatke i plugine.
šta je web hosting
Šta je Web Hosting

Kako da plaćate web hosting

Svakako svima nama je cijena uvijek najvažnija pri kupovini web hostinga. Ali ako gledamo kvalitetu, jasno je da plaćanje kojeg dolara mjesečno više donosi neusporedivo puno više koristi.

Kao i u svim sferama, postoji mnogo besplatnih hostinga, no s njima je važno biti oprezan jer mogu imati nedostatke nekoliko funkcija, podrške ali i sigurnosti koje mogu negativno uticati na vašu stranicu.

Mnogi hosting provider će dati popust ako se hosting zakupi na godinu dana i više, a s takvim se paketima dobije mnogo više mogućnosti i značajki hostinga.

Odaberite i rastite uz web hosting

Prilikom odabira web hostinga uvijek razmišljajte unaprijed. Gdje vidite svoju web stranicu u roku od 5 godina, želite li pisati blog li pak pokrenuti web shop?

Mnogo hostinga nudi samo shared hosting, što znači da ćete s vremenom morati promijeniti svog providera i prijeći na VPS ili čak dedicated hosting.

Širom sveta postoji hiljade različitih hosting kompanija za postavljanje vašeg weba i sve one nude različite pakete prostora, protoka i cijena, od kojih su mnogi ili precenjeni ili ne nude dovoljno za uloženu količinu vašeg novca.

šta je web hosting
Šta je Web Hosting

Web Hosting terminologija

Ovo su neki od često korištenih pojmova u web hosting terminologiji:

Disc space – Disc space je prostor na disku (zakupljena količina prostora) na kojem skladištite sve fileove vašeg sitea, emailove, baze podataka.

Bandwidth – Označava količinu podataka kojoj je dozvoljeno da putuje ka vašem siteu ali i od njega ka korisniku.

MySQL Database – Ovo su baze podataka koje koriste web aplikacije kao što su Joomla, WordPress, forumi itd, za čuvanje podataka u bazi.

Addon Domains – Radi se o broju različitih domenskih imena koja će biti povezana sa vašim hosting nalogom. U zavisnosti od hosting paketa paketa koji ste odabrali, možete imati jedno ili više domenskih imena povezanih sa hosting nalogom.

Uptime – Ovo je garantovano vrijeme koje će vaš web site biti pristupačan. Znači, što više to bolje. Ipak, niko ne može garantovati 100% uptime ali 99,9% je sasvim očekivano.

Sub Domains – Ovo su praktično poddomeni vašeg glavnog sajta. Na primjer, ako je vaš web site www.prodaja.com, poddomen bi mogao biti http://snizenja.prodaja.com

FTP Accounts – Ovi nalozi se koriste za odobravanje pristupa uploadovanju i downloadovanju fileova sa i na vaš site.

Zapamtite, sa svakim hosting nalogom, dolazi i određeni broj POP3 naloga sa kojim možete napraviti različite email naloge. Tako da ako imate hosting sa dozvoljenih 3 POP3 naloga, onda možete napraviti maksimalno 3 različite mail adrese.