Saznajte kako na pravi način zaštititi se na internetu

Znam da postoji milijun tema na googleu vezanih za sigurnost na internetu i kako se zaštititi na internetu, ali ovo nije detaljan vodič u kojem slijedite korake o sigurnosti, ovo je “sirovi” vodič o tome na što treba obratiti pozornost.

Svaki osobni podatak koji se može povezati s vama na internetu dio je vašeg digitalnog otiska. Vaši osobni podaci koje ostavljate na društvenim mrežama – ime, prezime, mjesto stanovanja, škola koju pohađate, vaši interesi, fotografije i video sadržaji, komentari koje pišete ispod sadržaja koji objavljuju drugi.

Digitalni otisak je vaš trag u digitalnom svijetu. Za razliku od stvarnog svijeta, ovaj trag je gotovo nemoguće izbrisati, znam da zvuči malo agresivno, ali morate se složiti da sam, kad bolje razmislite, zapravo u pravu. To je jednostavno nemoguće izbrisati.

sigurnost na internetu
Sigurnost na internetu: Kako se zaštititi na internetu?

KAKO ZAŠTITITI SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU?

Zapravo, pitanje je previše složeno da bi se na njega odgovorilo u ovom članku, jer kada govorimo o sigurnosti postoje XYZ kombinacije, varijante (nazovite to kako želite). Stoga ću u ovom članku o vašoj sigurnosti navesti neka pravila koja bi vam mogla pomoći da svoj digitalni otisak održite “što je moguće manjim”.

KAD TE PITAJU, NE KAŽEŠ

Prilikom otvaranja profila na novim društvenim mrežama nije potrebno ostaviti sve podatke, bez obzira što se od nas traži.

Postoje oni obavezni podaci poput imena i prezimena, ali i oni koji nisu obavezni i nikako se ne smiju ostavljati, poput broja telefona, adrese stanovanja, škole koju pohađate.

U principu, svaki obvezni podatak je označen (*). A ako želite ići korak dalje u zaštiti svog digitalnog otiska, unesite “lažno” ime i prezime, zapravo spojite sve što možete.

sigurnost na internetu
Sigurnost na internetu: Kako se zaštititi na internetu?

SIGURNOST NA INTERNETU – KOLAČIĆI

– Siguran sam da ste čuli za izraz “kolačići”. Kolačići su male datoteke koje se postavljaju na web stranice koje posjećujete, a prikupljaju podatke o tome koje članke čitate, koji sadržaj pregledavate.

Onda kada se jednog dana vratite na tu stranicu, sadržaj će biti prilagođen vašim interesima. To i nije tako loše jer su vam zanimljivi sadržaji dostupni bez puno traženja.

No, tako se narušava vaša privatnost i sigurnost na internetu, odnosno sloboda da odlučujete što želite. Dobra stvar je što kolačićima možemo upravljati sami.

Kako bismo spriječili prikupljanje naših podataka od strane treće strane koja može “upasti” na stranicu ili mjesto koje čitate, u postavkama privatnosti Google Chromea ili drugih preglednika koje koristite možete pronaći opciju “kolačići”, a zatim sljedeća stavka “blokiraj kolačiće treće strane” “.

Na taj način zapravo sprječavate stranicu koju niste htjeli posjetiti i koja vas ne zanima da prikuplja daljnje podatke o vašoj aktivnosti.

Ne budite lijeni, potrebno je samo nekoliko klikova, čitate članak o sigurnosti na internetu, učinite to, hajde.

sigurnost na internetu
Sigurnost na internetu: Kako se zaštititi na internetu?

SIGURNOST LOZINKE ZA INTERNET

Dobra lozinka trebala bi biti laka za pamćenje, ali ne i jednostavna. Trebalo bi ga stvoriti od slova – malih i velikih, od brojeva i znakova. Ne biste trebali dijeliti svoju lozinku ni s kim.

Ono što ste sada zapravo pročitali je standardna definicija dobre lozinke i prva početna točka internetske sigurnosti.

Ako mene pitate, šifra mora biti mega-giga zajebana, duga, ispresijecana malim i velikim slovima + brojevi poput planinskog lanca koji razdvaja Europu i Aziju (možete li pogoditi ime taj raspon?) i što je najvažnije od svega, imaju mnogo nelogičnih znakova ( !”#$%&/()=?’).

Lozinka bi trebala izgledati ovako “ Sg3Z!2F&kWig4S Znam, sljedeće pitanje je tko će se toga sjetiti? A odgovor na to bit će u jednom od sljedećih postova na blogu.

JEDNOM NA INTERNETU, ZAUVIJEK NA INTERNETU

Prije nego što objavite svoju fotografiju ili video na društvenim mrežama, razmislite tko će ih gledati – vaši roditelji, učitelji, prijatelji iz škole. Razmislite prije nego što pošaljete fotografiju ili video svojim prijateljima.

Nikada ne znate hoćete li doći u sukob, a ta vas osoba poželjeti zlostavljati. Također, ako vam vaši prijatelji pošalju svoj sadržaj, nemojte kršiti njihovo pravo na sigurnost i privatnost.

Zapravo, kada kliknete na gumb (upload/upload/add a story), znajte da ste u tom trenutku izbacili materijal na tržište zvano Internet i nema povratka.

DRŽITE SVOJE OSOBNE PODATKE DALJE OD ONLINE SVIJETA

Ne, nije nimalo sigurno slikati osobnu iskaznicu, bankovnu karticu ili bilo koji dokument s osobnim podacima i čuvajte ga u telefonu da vam bude pri ruci, jer onog trenutka kada izgubite telefon, hakiran vam je mail na koji ste sami sebi slali podatke, zapravo dolazite u situaciju da postanete žrtva krađe identiteta, što, vjerujte mi, nije nimalo ugodno, barem ne meni da ga stvarno čuvam i znam na koje se sve načine može iskoristiti.

Rješenje? Ako već pohranjujete te podatke, dobro ih zaključajte i zaštitite.

PROBLEM S JAVNIM WIFI I KUĆNIM WIFI

– Kada ste kod kuće, obratite pozornost je li se netko spojio na vaš kućni internet, pogotovo ako je bežični, jer postoji mogućnost da netko presretne vaše podatke. Morate staviti lozinku na svoj osobni Wi-Fi.

Također, kada ste izvan kuće i spojite se na bilo koju otvorenu mrežu, wi-fi, i prijavite se na neki od svojih profila na društvenim mrežama, izloženi ste da vaši podaci padnu u ruke hakera ili ljudi koji nemaju dobre namjere .

Rješenje ovog problema je posebno jaka wifi lozinka i povremena provjera samog rutera, tko je na njega spojen. Kada ste vani, samo koristite internet sa svog telefona i bit ćete 99,9% sigurni na internetu.

SIGURNOST JE DVOSMJERNA ULICA

Mreže ili platforme poput Facebooka, Snapchata, Twittera, Gmaila prikupljaju naše podatke, ali malo nas zna gdje ih pohranjuju.

Iz tog razloga, kada pristupate novoj društvenoj mreži, pročitajte uvjete korištenja.

Znam tko će pročitati tekst dugačak kao rijeka Amazona, ali ovdje govorimo o sigurnosti i zaštiti na internetu i ovaj dio svakako treba spomenuti.

ANTIVIRUS JE POTREBAN

Milijun i jedan put sam čuo izraz “Što će mi AV, ništa ne skidam s interneta. I znam što preuzimam s internetaUzmimo za primjer da je informacija točna.

Pitam vas, zar nikada ne ubacujete USB stick u svoje računalo ili laptop? DVD? Vanjski HDD? zar ti ne dođe susjed “Mile” jer je star i ne razumije se u tehnologiju, tko si ti i traži da skineš skenirani dokument koji mu je poslala sestra iz Njemačke sa njegove e-mail adrese? Možda te neće biti briga za “Radojka je udaljena od vas 5 kmreklama, ali vjerujte ima onih koji to žele.

Zato ne pametujte i instalirajte antivirus, upalite firewall i uživajte. Svjestan sam, a pretpostavljam da ste i vi svjesni, da to nije 100% zaštita jer 100% zaštita na internetu jednostavno ne postoji, to je nemoguće. Ali danas imate toliko besplatnih antivirusnih programa koji vam barem mogu pomoći da svoju privatnost na internetu podignete na višu razinu. Dakle, slobodno skini antivirus, instaliraj ga, ne grize, probao sam ga nekoliko puta.

Moja preporuka za besplatni antivirus je: 360 Total Security

Ovo su samo neke osnovne smjernice kojih se treba pridržavati, zaštita na internetu nije tako jednostavna kao kada instalirate program (Softver) na prijenosno računalo u nekoliko klikova (Dalje, Dalje, Dalje).

Siguran sam da sam propustio dobar dio osnovnih načela zaštite, ali čim budem imao vremena, vratit ću se ovdje da dovršim ono što sam započeo.

Preporuka:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Info Arena

Author Info Arena

More posts by Info Arena