Kako testirati brzinu interneta testom brzine širokopojasne mreže.

Pitate se koliko je stvarno brza vaša internetska veza? Morat ćete testirati brzinu interneta da biste saznali. Postoji mnogo načina za to, neki su točniji od drugih, ovisno o tome zašto testirate.

Besplatni alati za usporedbu, poput onih popularnih testova brzine interneta i aplikacija za pametne telefone za testiranje propusnosti, dva su najčešća načina, no postoje i drugi, poput testova specifičnih za uslugu, testova pinga i latencije, testova brzine DNS-a i više.

Zašto biste testirali brzinu interneta

Jedan od uobičajenih razloga zašto vas zanima brzina interneta je da budete sigurni da dobivate Mbps ili Gbps propusnost koju plaćate svom ISP-u. Ako vaši testovi pokažu stalno sporu vezu, vaš ISP možda ima problema i možda ćete u budućnosti imati povrat.

kako testirati brzinu interneta
kako testirati brzinu interneta

Drugi razlog je da budete sigurni da ćete moći gledati filmove s velikom propusnošću, poput onih s Netflixa, Hulua, Amazona i drugih pružatelja usluga. Ako vam je brzina interneta prespora, dobit ćete isprekidan video ili redovno spremanje u međuspremnik.

Ispod su tri najčešća scenarija testiranja brzine interneta, od kojih svaki zahtijeva različitu metodu testiranja:

Sumnjate da vam vaš davatelj internetskih usluga (ISP) ili bežični davatelj ne daje propusnost koju plaćate, namjerno ili zato što nešto nije u redu.

Jako ste sretni (ili jako tužni) zbog brzine vaše internetske veze i želite o tome obavijestiti svijet!
Želite provjeriti brzinu interneta između vašeg uređaja i usluge koju plaćate, poput Netflixa, HBO-a itd.
Samo se pomaknite prema dolje dok ne pronađete odjeljak koji tražite. Odabir pravog načina testiranja brzine interneta prvi je i najlakši korak kako biste bili sigurni da su vaši rezultati što točniji.

Kako testirati brzinu interneta kada mislite da je internet spor

Treba li zauvijek učitavanje većine web stranica? Jesu li vaši videozapisi o mačkama toliko međuspremnici da ne možete ni uživati ​​u njima? Ako je tako, pogotovo ako je ovo novo ponašanje, onda je definitivno vrijeme da provjerite svoju brzinu interneta.

kako testirati brzinu interneta
kako testirati brzinu interneta na mobitelu

Evo kako testirati svoju brzinu interneta kada sumnjate da vam kabelski ili DSL davatelj usluga ne daje propusnost koju plaćate. Ovo je također metoda koju možete koristiti sa svojim mobilnim računalom kada mislite da je vaša bežična ili žična internetska veza sporija nego što bi trebala biti:

  • Pronađite službenu stranicu za testiranje internetske brzine vašeg ISP-a ili provjerite nalazi li se na našem popisu testova internetske brzine koje hostira ISP.
  • Zatvorite sve ostale aplikacije, prozore, programe itd. koji možda koristi vašu internetsku vezu. Ako ste kod kuće, gdje drugi uređaji možda koriste istu vezu, isključite ih ili isključite prije početka testa.
  • Slijedite upute na zaslonu za testiranje brzine interneta.
  • Zabilježite rezultate testa brzine. Većina testova brzine interneta omogućuje vam spremanje slike rezultata, a neki pružaju URL koji možete kopirati da biste se kasnije vratili na stranicu s rezultatima, ali ako ne, samo napravite snimku zaslona. Imenujte snimku zaslona datumom i vremenom kada ste pokrenuli test radi kasnije lakše identifikacije.
  • Ponovite korake 3 i 4 nekoliko puta, testirajući svaki put na istom računalu ili uređaju, koristeći isti test brzine interneta.
kako testirati brzinu interneta
kako testirati brzinu interneta

Ako ustanovite da je vaša internetska brzina stalno sporija od one koju plaćate, vrijeme je da te podatke odnesete svom davatelju internetskih usluga i zatražite uslugu za poboljšanje vaše veze.

Širina pojasa koja se uvelike razlikuje u različito doba dana, ponekad dostižući ili premašujući ono što plaćate, može imati više veze s ograničenjem propusnosti ili problemima s kapacitetom kod vašeg ISP-a nego sa stvarnim problemom. Bez obzira na to, možda je vrijeme da pregovarate o cijeni svojeg plana velike brzine ili da dobijete popust na nadogradnju.

Kako obaviti test brzine preuzimanja podataka

Mjerenje brzine preuzimanja podataka (download speedtest) se obavlja otvaranjem višestrukih veza prema testnom mrežnom poslužitelju (network test server) i istovremenim preuzimanjem velikih datoteka na svim vezama.

Ovakav pristup osigurava da se cijela pojasna širina internet konekcije koristi maksimalno, čime se može mjeriti maksimalni protok podataka (maximum data flow).

Usporedbom protoka podataka s vremenom potrebnim za preuzimanje podataka dobiva se trenutno dostupna brzina za preuzimanje podataka ili download speed.

kako testirati brzinu interneta
kako testirati brzinu interneta

Kako obaviti test brzine učitavanja podataka

Vrijeme učitavanja podataka (upload speedtest) se mjeri procesom obrnutim od brzine preuzimanja podataka. Opet, višestruke veze su otvorene prema testnom mrežnom poslužitelju.

Ali, umjesto preuzimanja datoteke, velika datoteka s nasumičnim podacima je kreirana na vašem uređaju. Ta se datoteka šalje svim vezama na poslužitelj. Prenošenje podataka na poslužitelj preko mreže putem višestrukih tokova podataka osigurava mjerljivost maksimalnog protoka podataka.

I opet, usporedbom protoka podataka s vremenom potrebnim za taj protok, dobije se dostupna brzina neta za učitavanje podataka, poznatija kao upload speed.

eportal.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Info Arena

Author Info Arena

More posts by Info Arena

Leave a Reply