Kako naučiti dječiju psihologiju. Dječja ili razvojna psihologija predstavlja spoznaje o razvoju djece u ranom stadiju njihovog djetinjstva i samom predškolskom periodu. Ona je neophodna kako bi razumjeli dijete i adekvatno pridonijeli njegovom kvalitetnom psihofizičkom razvitku.

Za pravilan odgoj djeteta neophodno je pravilno poznavati sam psihički razvoj djeteta, a kroz ovaj tekst odgovorit ćemo vam na pitanje kako naučiti dječju psihologiju?

Dječja psihologija je znanost koja istražuje ponašanje i doživljavanje djeteta u ranoj fazi života. Ona je određena fizičkim kognitivnim i socijalno-emocionalnim osobinama i procesima. Bavi se opisivanjem, pojašnjenjem i modifikacijom ponašanja djeteta.

Sama razvojna psihologija veoma je širok pojam i teško je objasniti kako naučiti dječju psihologiju kroz jedan tekst, no ono što stručnjaci sa sajta Bojprom.com savjetuju je da pratite razvoj i potrebe svojeg djeteta te se aktivno posvetite rješavanju svakog problema.

Shvaćanje razvojne psihologije

Dječja (razvojna) psihologija još je dosta novi termin i zbog toga još nije u potpunosti definirana. Isto tako, mnogi procesi su nam i dalje nejasni. U psihologiji razvoja miješaju se hipoteze, teorije i znanstveno potkrepljenje činjenice, a sva one skupno posluže za temelj postavljanja novih istraživanja.

Najbitnija stavka je objektivnost i kako biste naučili dječju psihologiju neophodno je proučavati vlastito dijete i opažati njegovo ponašanje. Svako dijete je unikatno, stoga se maksimalno posvetite svojem djetetu i shvaćanju njegovih potreba i želja.

Stupanj razvoja djeteta

Dijete se posebno razvija u prvim godinama života i tada je potrebno potpunu pažnju usmjeriti ka njegovom ponašanju. U prvih mjesec dana ponašanje novorođenčeta je ograničeno s biološkim refleksima i jedine stvari koje čini polusvjesno su facijalne ekspresije. Dijete prati okolinu oko sebe, no i dalje se ponaša u skladu s prirodno nametnutim funkcijama.

kako nauciti djecju psihologiju
Kako Naučiti Dječju Psihologiju

Prva godina života

Od prvog do četvrtog mjeseca života dijete polako spoznaje svijet oko sebe i prilagođava se životu u njemu. Tako možemo primijetiti neke stvari koje radi svjesno i koje nisu u potpunosti prirodne funkcije:

  • sisanje
  • hvatanje predmeta i baratanje njima
  • gledanje oko sebe i primjećivanje promjena

U ovoj ranoj fazi razvijanja dijete će više pažnje upućivati sebi i spoznaji svojih funkcija, nego predmetima oko sebe i cjelokupnoj okolini. Može se javiti posebna usmjerenost pogledima drugih ljudi oko sebe i zanemarivanje ostalih stvari.

Od četvrtog do osmog mjeseca života dijete upoznaje prirodne zakone i stvari koje radi, tako može potražiti neki skriveni predmet ili se igrati s njihaljkom. Nakon što je zavrti primijetiti će se da se ona vrti i taj proces može ponoviti mnogo puta dok u potpunosti ne upozna tu funkciju.

Od osmog mjeseca do prve godine dijete će početi svjesno raditi neke stvari i ovo su prvi mjeseci u kojima se razvija inteligencija i ponašanje djeteta. Primjerice, ako sakrijete igračku ispod jastuka, dijete će znati što se događa i svjesno pomaknuti jastuk u stranu da dođe do igračke.

Druga godina života

U drugoj godini života dijete će promijeniti svoje ponašanje i pobrinuti se da bolje upozna svijet oko sebe. Iz vlastitog zadovoljstva može se primijetiti želja za eksperimentiranjem raznim predmetima i upoznavanjem funkcija svojega tijela. Kako odrasta, od 18. do 24. mjeseca života beba postaje sposobna misliti sama i više nije potrebno vanjsko djelovanje da je uputi u neke aktivnosti. Ovdje dijete počinje planirati i svjesno radi stvari.

Predoperacijska faza 2-7 godina

Iako je najbitniji razvoj djeteta u prve dvije godine života, period do odlaska u školu (7 godina) je također od izuzetne važnosti za pravilan razvoj djeteta. U ovim godinama dijete će steći mogućnost predočavanja i bez potrebe da pokušava razne stvari, samo će moći promisliti o tome kako odraditi koji zadatak. U ovim godinama javlja se i simboličko mišljenje djeteta te logičko zaključivanje.

Primjerice, ako djetetu damo 15 kuglica od kojih je 10 bijelih i 5 crnih, dijete će znati kojih je više.

Razvitak djeteta od >7 godina

Dijete se razvija do izlaska iz puberteta i prvih nekoliko godina je od posebne važnosti. Kroz starenje, dijete će se sve više samo razvijati kako je razvijeno logičko i svjesno razmišljanje, a sve manje će ga oblikovati okolina. Naravno, i dalje je u opasnosti od toga da ga „povuče“ okolina, no pravilno usađene vrijednosti kod djeteta bi ipak trebale prevladati.

Društvo može biti veoma korisna, ali isto tako i opasna stvar za dijete. Do izlaska iz puberteta kod većine djece se stvara posebna želja da budu prihvaćeni i zbog toga mogu raditi stvari protiv svoje volje i ideala.

Stoga je neophodno pobrinuti se za razvoj djeteta i u kasnijoj dobi života, a ne samo predškolskoj. Kako biste razumjeli svoje dijete i naučili njegovu psihologiju, obratite pažnju na njegovo ponašanje i redovno komunicirajte s njime. U slučaju da primijetite promjene u ponašanju, neophodno je da iskomunicirate postoji li neki problem i koji su načini da ga riješite zajedno.