Skip to main content

Kad dolazi euro u Hrvatsku i što možemo očekivati s uvođenjem eura saznajte u tekstu koji slijedi.

Ulaskom u Europsku Uniju tj. izjašnjavanjem na referendumu za ulazak u EU obvezali smo se na čitav niz pitanja vezanih za rad EU, a jedno od njih je i uvođenje Eura.

Iako neke političke stranke to pokušavaju dovesti u pitanje pa žele provesti još jedan referendum samo u vezi uvođenja eura, pravni stručnjaci su suglasni da se o tom pitanju već odlučilo prilikom izjašnjavanja na referendumu za ulazak u EU.

S obzirom da uvođenja eura više nije pitanje nego realnost, vjerojatno se pitate kad dolazi euro u Hrvatsku.

Iako se taj datum često mijenjao, jer Hrvatska mora zadovoljiti čitav niz kriterija prije ulaska u Euro zonu, iz vlade potvrđuju da je datum kad dolazi euro u Hrvatsku je 1. siječnja 2023. godine.

Hoće li taj datum biti podložan daljnjem pomicanju i odugovlačenju, ne preostaje drugo nego da strpljivo čekamo i saznamo. Ako vas zanima do kojih će sve promjena doći prilikom uvođenja eura, nastavite čitati.

kad dolazi euro u hrvatsku
Uvođenje eura datum je 01. siječnja 2023.

Kad dolazi euro u Hrvatsku i kakve promjene možemo očekivati

Nakon što smo u prethodnom poglavlju objasnili kad dolazi euro u Hrvatsku, vrijedi spomenuti i kako će nam taj događaj promijeniti živote, tj. što sve možemo očekivati od uvođenja eura u Hrvatskoj.

Dan kad dolazi euro u Hrvatsku je 1. siječnja 2023. i taj datum moramo zapamtiti jer od tog trenutka kreći određene promjene u našim životima.

Tečaj po kojem će se kune zamjenjivati za eure na taj dan je određen po ovoj valuti: tečaj kune za euro biti će 7,534 kn.

Uvođenje eura tečaj pratite ovdje

To je središnji tečaj i biti će dopušten pad ili rast kune od maksimalnih 15 posto. Ono na što ćete se morati naviknuti jest viđanje dvostrukih cijena u trgovinama.

Naime, cijene u trgovinama će se iskazivati u eurima i kunama i takva praksa započet će otprilike 5 mjeseci prije uvođenja eura. Što se tiče same konverzije kuna u eure, taj postupak biti e besplatan, tj. prilikom zamjene banke će to raditi vez naknade.

kad dolazi euro u hrvatsku
Hrvatski euro dizajn

Koliko je realan strah od poskupljenja zbog uvođenja eura

Najveća poskupljenja treba očekivati u ugostiteljstvu, točnije restoranima i kafićima. No, ni ostali sektori uslužnih djelatnosti neće biti pošteđeni poskupljenja.

Kako u svojem radu “Učinci uvođenja eura na kretanje potrošačkih cijena i percepcije inflacije” objašnjava Andrea Pufnik iz HNB-a, iskustvo Nizozemske pokazuje da su cijene u restoranima nakon uvođenja eura porasle za 3,5 posto, u Njemačkoj je taj rast iznosio 2,2, u Finskoj dva posto dok su Austrija i Grčka zabilježile nešto manja povećanja u segmentu ugostiteljstva, od 0,2 do 0,5 posto.

Razlog ovim poskupljenjima stručnjaci uglavnom pronalaze u takozvanom menu cost modelu, točnije, većina restorana zbog uvođenja eura bit će prisiljena tiskati nove jelovnike i taj će trošak preliti na potrošače.

No, može se očekivati kako će dio njih promjene cijena koje bi eventualno radili prije uvođenja eura također tempirati za razdoblje konverzije, što bi moglo doprinijeti intenzivnijem rastu u razdoblju dva mjeseca nakon provođenja konverzije, ali i usporavanju rasta cijene u mjesecu prije tog procesa.

Statistika pokazuje i kako bi povećanje cijena moglo nastupiti u segmentu čišćenja, popravka i iznajmljivanja odjeće čemu su, na primjer, svjedočili građani Francuske, Njemačke i Estonije.

Poskupjeti bi mogle i frizerske usluge te općenito usluge uljepšavanja, a rast cijena očekuje se i u djelatnosti servisa informatičke, audiovizualne te fotografske opreme.

kad dolazi euro u hrvatsku
Hrvatska euro 2023

Određeni proizvodi, međutim, poskupjet će i kao posljedica zaokruživanja cijena, što bi najznačajnije moglo biti vidljivo kod pekarskih proizvoda i novina.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je u više javnih nastupa posljednjih mjeseci pokušao stišati strahove oko mogućih poskupljenja.

“Ne očekujemo divljanje cijena, ali očekujemo manja poskupljenja u skladu sa statistikom koja je bila zabilježena u ostalim tada novim članicama Europske unije”, rekao je ovih dana guverner Boris Vujčić u pokušaju da umiri građane.

Iskustva pokazuju da su učinci različiti od zemlje do zemlje. Rizik povećanja cijena smanjuje se u zemljama s prigušenim rastom potrošnje jednako kao i kod onih članica koje prije uvođenja konverzije uvedu obavezno isticanje cijena u obje valute u trgovinama, a rast cijena obično bude prigušen i na onim tržištima na kojima je veći stupanj konkurencije.

Hrvatski euro motivi VIDEO

Hrvatska je predstavila dizajnerska rješenja eurokovanica. Naša žemlja očekuje ulazak u eurozonu s početkom sljedeće godine. Kovanje i štampanje eurovalute koja će zamijeniti postojeću kunu, Hrvatsku će koštati 119 miliona eura, a osigurat će ih Hrvatska narodna banka.

Preporučujemo i ove korisne članke